Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Άρλεκιν: Η ερωτική λογοτεχνία που κατέκτησε τον κόσμο

Ο Καναδέζικος εκδοτικός οίκος Harlequin Enterprises ελέγχει το 85% της αγοράς ρομαντικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, με το όνομα του να είναι συνώνυμο μιας ολόκληρης κατηγορίας μυθιστορήματος. Τι κάνει ένα βιβλίο Άρλεκιν;

Η Harlequin Enterprises ξεκίνησε ως μικρός οίκος ανατυπώσεως εξαντλημένων βιβλίων. Σύντομα οι διαχειριστές του παρατήρησαν τη δημοτικότητα των ρομαντικών μυθιστορημάτων, με αποτέλεσμα ο οίκος να επικεντρωθεί στα ειδύλλια, και λίγα χρόνια αργότερα να αρχίσει να παράγει δικές του ιστορίες.

Τη δεκαετία του 1970, η Harlequin ξεχώρισε και από την καινοτόμα στρατηγική μάρκετινγκ που εφάρμοσε. Με το σκεπτικό ότι σχεδόν ολόκληρο το αναγνωστικό κοινό του ρομαντικού μυθιστορήματος αποτελούνταν από γυναίκες, υιοθετήθηκαν οι ίδιες τεχνικές πώλησης με προϊόντα καθαρισμού: ξεκάθαρα αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα και άμεση διαθεσιμότητα. Έτσι, βιβλία με ομοιόμορφα εξώφυλλα, στα οποία εναλλάσσεται μόνο ο τίτλος και ο συγγραφέας, κατέκλυσαν μέρη όπου οι γυναίκες ήδη ψώνιζαν, όπως τα μπακάλικα, ή τα φαρμακεία. 

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο οίκος κυκλοφορούσε πάνω από 60 νέους τίτλους το μήνα, πουλώντας πάνω από 165 εκατομμύρια βιβλία ετησίως, σε 23 γλώσσες, σε περισσότερες από 100 χώρες, απασχολώντας περίπου 2.000 συγγραφείς και καλλιτέχνες εξωφύλλων. 

Οι οδηγίες για την δομή και το περιεχόμενο των μυθιστορημάτων ήταν αυστηρές. Το μήκος οριζόταν στις 192 σελίδες και η πλοκή αφορούσε συστηματικά μια νεαρή, πλούσια και όμορφη ηρωίδα, η οποία κάπως τυχαία συναντά έναν γοητευτικό άντρα, συχνά μεγαλύτερο σε ηλικία και διαφορετικής -κατά κανόνα σέξυ- εθνικότητας. Το ζευγάρι αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες, ζει το δράμα, την περιπέτεια, την ίντριγκα, ωστόσο στο τέλος το πάθος κερδίζει την μάχη. Το ευτυχές τέλος είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ένα Άρλεκιν αποφεύγει τις σαφείς σεξουαλικές περιγραφές, αλλά ξεχυλίζει αισθησιασμό. Δεν ενδιαφέρεται για σκληρές πραγματικότητες και θέματα όπως τα ναρκωτικά, η πολιτική, ή οποιαδήποτε κοινωνική δυσκολία. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο εκδοτικός οίκος: "Καλώς ήρθατε στη λαμπερή ζωή των βασιλιάδων και των δισεκατομμυριούχων, όπου το πάθος δεν έχει όρια. Παρασυρθείτε σε έναν κόσμο πολυτέλειας, πλούτου και εξωτικών τοποθεσιών."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διάβασε επίσης στο Diaxroniko.eu