Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Όταν η κανέλα κόστιζε όσο ο χρυσός!

Η κανέλα προέρχεται από την Κεϋλάνη (δηλαδή την Σρι Λάνκα) και παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum zeylanicum (Κιννάμωμον το γνήσιον). Έχει καφέ χρώμα, ξεχωριστό άρωμα και ζεστή γεύση. Πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα μπαχαρικά, με χρήσεις στην μαγειρική, την ζαχαροπλαστική, τα ροφήματα. Πρόκειται, όμως, και για ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά, με την χρήση του για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς να του έχει προσδώσει, στο παρελθόν, τον χαρακτήρα του πολύτιμου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, η κανέλα
καταναλώθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2000 π.Χ., και είχε μια ιδιαίτερη θέση στον αρχαίο κόσμο, καθώς φαίνεται να ήταν γνωστά τα ευεργετικά της οφέλη. Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών, οι Έλληνες ως φάρμακο, και θεωρήθηκε ως κατάλληλο δώρο για μονάρχες και θεούς. Αυτός της ο θεϊκός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με τον μακρύ, επικίνδυνο δρόμο που έπρεπε να διανύσει το μπαχαρικό από την Σρι Λάνκα έκαναν την αξία της να φτάσει αυτήν του χρυσού. Με την σειρά του, το υψηλό κόστος μετέτρεψε την κανέλα σε κοινωνικοοικονομικό σύμβολο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ιστορικό του 1ου αιώνα μ.Χ. Πλίνιο, μια Ρωμαϊκή λίβρα (περίπου 330 γραμμάρια) κανέλας κόστιζαν 300 δηνάρια, που ήταν ο μισθός ενός έτους για έναν κοινό εργάτη. Κάποιους αιώνες αργότερα, η τιμή της πέφτει, χωρίς να γίνεται όμως ευρέως προσιτή. Το 301 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, σημειώνει ότι μια ρωμαϊκή λίβρα κόστιζε 125 δηνάρια, όταν ο αγρότης κέρδιζε 25 δηνάρια την ημέρα.

Βασικός παράγοντας όμως, για το κόστος της υπήρξε και το μονοπώλιο που οι Άραβες έμποροι φρόντιζαν να διατηρούν για αιώνες. Η προέλευση της κανέλας ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Αράβων εμπόρων μέχρι τις αρχές του 10ου αιώνα. Για να διατηρήσουν την υπέρογκη τιμή της, σκαρφίστηκαν φανταστικές ιστορίες σχετικά με το πού και πώς προμηθεύονταν το πολυτελές μπαχαρικό, κρατώντας μυστική την πραγματική καταγωγή του.

Τελικά, οι Πορτογάλοι εξερευνητές τον 16ο αιώνα ανακάλυψαν την Κεϋλάνη, και πήραν τον έλεγχο του εμπορίου για τον επόμενο αιώνα, όταν και εκτοπίστηκαν από τους Ολλανδούς. Η κανέλα ξεκίνησε την "αποκαθήλωση" της γύρω στο 1880, όταν διαπιστώθηκε ότι μπορούσε εύκολα να καλλιεργηθεί και σε άλλες περιοχές, αφαιρώντας της και το χαρακτηριστικό της σπανιότητας. Σήμερα, περίπου 30.000 τόνοι κανέλας παράγονται ετησίως και κοστίζει περίπου 1€ τα 50 γραμμάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου