Το έργο της Ιαπωνίδας καλλιτέχνιδας Yayoi Kusama είναι εκκεντρικό και ευρύ. Έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, collages, γλυπτά, performances, ενώ έχει γράψει κάποιες νουβέλες και ανθολογίες. Αποτελεί μία από τις εξέχουσες μορφές της σύγχρονης τέχνης με πολυάριθμες εκθέσεις της να διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο και ένα μουσείο που ίδρυσε η ίδια στο Τόκυο το 2017 να παρουσιάζει ολόκληρο το έργο της. Αν θέλαμε να περιγράψουμε το καλλιτεχνικό της στίγμα με μία λέξη, αυτή θα ήταν "πουά"!
Η Yayoi Kusama ξεκίνησε από τα παιδικά της χρόνια να βιώνει παραισθήσεις που την ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Όταν ήταν 10 ετών μια σειρά ζωηρών οραμάτων την παρακίνησε να καλύψει για πρώτη φορά μια επιφάνεια με βούλες.
Περιγράφοντας ένα από αυτά αναφέρει: "Μια μέρα, κοιτάζοντας ένα τραπεζομάντηλο με κόκκινα λουλούδια στο τραπέζι, γύρισα τα μάτια μου στο ταβάνι και είδα τα ίδια κόκκινα λουλούδια παντού, ακόμα και στα τζάμια από τα παράθυρα. Το δωμάτιο, το σώμα μου, το σύμπαν ολόκληρο είχε γεμίσει με αυτά, ο εαυτός μου είχε μηδενιστεί, είχα γυρίσει και είχα μπει στο άπειρο του αιώνιου χρόνου και του απόλυτου χώρου. Δεν ήταν παραίσθηση, αλλά η πραγματικότητα. Ήμουν έκπληκτη".
Το όραμα αυτό περιγράφει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα στα έργα της. Ο τρόπος που οι εμμονές της δομούνται καταφέρνοντας να ενσωματώσουν τον θεατή σε τέτοιο βαθμό που να βυθιστεί στο σύμπαν της, σε ένα οργανωμένο χάος με ατελείωτες ολοστρόγγυλες κουκίδες και άπειρους χώρους. Η ίδια η Kusama θεωρεί πως ταυτίζεται ολοκληρωτικά με τα έργα της χρησιμοποιώντας την ψυχική της ασθένεια ως μέσο.
Τα πουά της απλώνονται πάνω σε τεράστιους κονδύλους, σε γιγάντιες κολοκύθες ή σε άπειρες κολοκύθες που χωρούν σε ένα δωμάτιο, καλύπτουν σπίτια, διακοσμούν κοστούμια, ή γίνονται φώτα που εκτείνονται στο άπειρο μέσα σε ένα δωμάτιο λίγων μόλις τετραγωνικών!
Yayoi Kusama, Oblitaration Room, Tate Britain, Λονδίνο
Yayoi Kusama, Yellow Pumpkin, Naoshima Island, Ιαπωνία |
Εξώφυλλο περιοδικού W, Δεκέμβριος 2013 |
Η Yayoi Kusama συχνά αναφέρεται ως παράδειγμα καλλιτέχνη της Outsider Art (Τέχνη του περιθωρίου) λόγω της ψυχικής της ασθένειας και του ηγετικού ρόλου που αυτή κατέχει στην καλλιτεχνική της δράση. Ωστόσο, η επιτυχία της πορείας της και οι σχέσεις της με τα παγκόσμια ρεύματα της μοντέρνας τέχνης, θέτουν υπό συζήτηση την κατάταξή της εκεί. Εκτός, λοιπόν, από μια επιτυχημένη ψυχικά ασθενή ζωγράφο, πρόκειται και για μια γυναίκα, Ιαπωνίδα καλλιτέχνιδα στον ανδροκρατούμενο, δυτικό κόσμο της τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου