Ποιοι είναι ψηφιακά αναλφάβητοι;
Ψηφιακά αναλφάβητος νοείται όποιος δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, αλλά και να κατανοήσει στοιχεία της αναπτυσσόμενης τεχνολογικά κοινωνίας που επηρεάζουν τη ζωή του.
Σε αυτούς φυσικά, περιλαμβάνονται όσοι δεν έχουν μάθει τα βασικά της ανάγνωσης, της γραφής ή της αριθμητικής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού περιεχομένου είναι σε γραπτή μορφή. Συγκαταλέγονται, όμως, και όσοι απέχουν αυτοβούλως από τον ψηφιακό πολιτισμό, λόγω απροθυμίας ή εναντίωσης στην νέα πραγματικότητα.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά αυτούς που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί πως ψηφιακα αναλφάβητος είναι και κάποιος που τις χρησιμοποιεί για απλές λειτουργίες, όπως πληκτρολόγηση και εκτύπωση εγγράφων. Η περιορισμένη γνώση που απαιτείται, για παράδειγμα, για τις ανάγκες ψυχαγωγίας δεν συναπάγεται τον ψηφιακό γραμματισμό, ο οποίος αφορά αναπτυγμένες δεξιότητες διαχείρισης των ψηφιακών πληροφοριών και πλήρη ικανότητα να αξιοποιήσει κανείς όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος. Αυτό το φάσμα δημιουργεί συχνά παρανοήσεις, με αρκετούς ψηφιακά αναλφάβητους να μην έχουν επίγνωση της αδυναμίας τους.
Άνθρωποι με βασικές ψηφιακές δεξιότητες 2021 (ηλικίας 16-74) Γράφημα Eurostat |
Οι ψηφιακά αναλφάβητοι Έλληνες
Η κατάσταση στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σε έρευνες που δημοσιεύει η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται πάντα χαμηλότερα από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στους δείκτες των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Ωστόσο, καταγράφεται ετησίως σταθερή αύξηση χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου.
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά αξίζει να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι χρήστες είναι άντρες και ασχολούνται περισσότερο με ηλεκτρονικά παιχνίδια, λήψεις λογισμικού, συναλλαγές, ενώ οι γυναίκες υπερτερούν σε θέματα αναζήτησης πληροφοριών για ταξίδια, εκπαίδευση και εργασία.
Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράμετρος της ηλικίας, καθώς η χώρα μας καταγράφει πολύ υψηλά επίπεδα χρήσης και δεξιοτήτων στους νέους (16-24 ετών). Γίνεται σαφές έτσι πως το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης οφείλεται στον γηραιότερο πληθυσμό, οδηγώντας στην πρόβλεψη πως σε ένα βάθος 20-30 ετών θα είμαστε μια χώρα "ψηφιακά μορφωμένη".
Νέοι με βασικές και πάνω ψηφιακές δεξιότητες, 2019 (ηλικίας 16-24) Γράφημα Eurostat |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου