Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Γεωλογικός Χρόνος: τα πετρώματα αφηγούνται την ιστορία της Γης!

Υπολογίζεται πως η ηλικία της Γης είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η παρουσία του είδους μας, του Homo Sapiens, μόλις 200 χιλιάδες χρόνια. Ζώντας σε έναν πλανήτη με στίγματα ανθρώπινου πολιτισμού σε κάθε του γωνιά, μας είναι δύσκολο να τον φανταστούμε χωρίς εμάς. Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι είμαστε μόνο η τελευταία λέξη της τελευταίας σελίδας στην ιστορία του. 

Την ιστορία της Γης μπορέσαμε να την "διαβάσουμε" χάρη στην στρωματογραφία, δηλαδή μελετώντας τα στρώματα πετρωμάτων στο

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Vermeer και η ομορφιά των απλών πραγμάτων

Ένας από τους σκοπούς της τέχνης είναι να στρέφει την προσοχή σε πράγματα που θεωρεί ο εκάστοτε καλλιτέχνης σημαντικά. Με αυτό στο νου, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να σκεφτούμε όσα ο Johannes Vermeer μας προτρέπει "να κοιτάξουμε". Ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος κατάφερε μέσα από τον μικρό αριθμό έργων του (του αποδίδονται μόλις 35 πίνακες με βεβαιότητα) να επικοινωνήσει μια μεγάλη και πολύ λογική ιδέα: τα περισσότερα από αυτά που αξίζουν δεν είναι εντυπωσιακά, δραματικά ή ιδιαίτερα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής έχει να κάνει με το να διαπραγματευόμαστε την ρουτίνα μας, να διαχειριζόμαστε πράγματα ταπεινά, μέτρια, και για να είμαστε ειλικρινείς, λίγο βαρετά!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Τί δείχνει το φαγητό για την κουλτούρα μας;

«Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι». Το σχόλιο αυτό του γαστρονόμου Brillat-Savarin εκφράζει εύστοχα την λειτουργία του φαγητού ως ένδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών που φέρει ο άνθρωπος.

Στις πρωτόγονες κοινωνίες, η σχέση του ανθρώπου -όπως και κάθε άλλου είδους- με το φαγητό, είχε ως μοναδικό γνώμονα

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Το νόημα της ζωής... στα γρήγορα!

Αμέτρητες φιλοσοφικές τοποθετήσεις, θρησκευτικά δόγματα, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές έρευνες έχουν αναζητήσει το νόημα της ζωής. Το κωμικό συγκρότημα Monty Python, με την σειρά του, έδωσε την δική του σύντομη και χιουμοριστική εκδοχή μέσα από την ταινία Meaning of Life (1983). 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Η βιομηχανική επανάσταση που συνέβη... στα σπίτια μας!

Η βιομηχανική επανάσταση υπήρξε καθοριστική καμπή στις περισσότερες ανθρώπινες κοινωνίες και οικονομίες. Η υποκατάσταση του ανθρώπου από μηχανές, σε τομείς όπως η παραγωγή ή οι μεταφορές, μεταμόρφωσαν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Τα επιτεύγματα στους τομείς αυτούς, ωστόσο, έκλεψαν την δόξα από έναν εξίσου σημαντικό τομέα: την βιομηχανοποίηση του νοικοκυριού! Ίσως δεν έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τις οικιακές εργασίες ως κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα, αλλά ο εκσυγχρονισμός τους είναι που μας οδήγησε στην σύγχρονη πραγματικότητα. 

Πριν την βιομηχανική επανάσταση η καθημερινότητα ενός νοικοκυριού ήταν πολύ πιο απαιτητική. Οι περισσότερες οικογένειες ήταν