Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Το σύμπαν μέσα από τις εικόνες του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble (Hubble Space Telescope-HST) έφερε επανάσταση στον τρόπο που εξετάζουμε και αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν, παρέχοντάς μας εικόνες που εκπλήσσουν και εμπνέουν. Μέσα από τους φακούς του είδαμε αντικείμενα σε απομακρυσμένους γαλαξίες, σουπερνόβα και νεφελώματα. Με την συνεργασία της NASA και της ESA, το τηλεσκόπιο τέθηκε σε τροχιά το 1990, και η λειτουργία του υπολογιζόταν να διαρκέσει περίπου 15 χρόνια. Από τότε, πέντε συνολικά αποστολές πραγματοποιήθηκαν, με τελευταία το 2009, στις οποίες αστροναύτες επισκεύασαν και αναβάθμισαν το τηλεσκόπιο επεκτείνοντας τον χρόνο ζωής του στα 30 χρόνια, και αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2020.

Το Hubble έχει μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου και βάρος περίπου όσο δύο ενήλικοι ελέφαντες. Είναι τοποθετημένο στην τροχιά της Γης και κινείται με περίπου 5 μίλια ανά δευτερόλεπτο. Διαθέτει κάμερες που λαμβάνουν φωτογραφίες και τις αποστέλλουν στη Γη. Οι εικόνες του Hubble είναι 5 έως 20 φορές πιο ευκρινείς από αυτές που λαμβάνονται από τα επίγεια τηλεσκόπια, διότι η ατμόσφαιρα δεσμεύει μέρος του φωτός που προέρχεται από το διάστημα. Βρισκόμενο έξω από την ατμόσφαιρα, το Hubble φέρνει το σύμπαν πολύ "πιο κοντά". 

Ο κύριος σκοπός για τον οποίο είχε σχεδιαστεί το τηλεσκόπιο ήταν ο υπολογισμός της σταθεράς Hubble (που φέρει το όνομα του αστρονόμου Edwin Hubble, όπως και το τηλεσκόπιο), η οποία δείχνει τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν διαστέλλεται. Στα χρόνια της λειτουργίας του, όμως, έχει κάνει περισσότερες από ένα εκατομμύριο παρατηρήσεις, ανακαλύπτοντας αντικείμενα που δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν. Το Hubble μας βοήθησε να εκτιμήσουμε την ηλικία και το μέγεθος του σύμπαντος, μας έδειξε πώς σχηματίζονται και πώς διαλύονται πλανήτες και γαλαξίες, εντόπισε μαύρες τρύπες που απορροφούν τα πάντα γύρω τους, συμπεριλαμβανομένου του φωτός, μας έδωσε στοιχεία για την σκοτεινή ενέργεια. Περίπου 4.000 αστρονόμοι από όλο τον κόσμο το έχουν χρησιμοποιήσει για την παραγωγή περισσότερων από 12.700 επιστημονικών εργασιών, καθιστώντας το ένα από τα πιο παραγωγικά όργανα που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Κάποιες από τις διασημότερες εικόνες προέρχονται από την περιοχή "Hubble Ultra Deep" και αποτυπώνουν τα πιο απομακρυσμένα σημεία του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Σε μία εικόνα αποτυπώνονται περίπου 10.000 γαλαξίες που απέχουν έως και 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, επιτρέποντάς μας να κοιτάξουμε πίσω στην αρχή του χρόνου και την προέλευση του Σύμπαντος.

Hubble Ultra Deep Field

Ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι και η φωτογραφία "Pillars of Creation", που αποτυπώνει τρεις τεράστιους πυλώνες κοσμικής σκόνης και αερίου στο Νεφέλωμα του Αετού. Τραβηγμένη το 1995, υπήρξε ένα από τα πρώτα δεδομένα που αποδείκνυαν την σημαντικότητα του τηλεσκοπίου. 

Pillars of creation
Δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες του τηλεσκοπίου Hubble στο:

Επίσημη ιστοσελίδα Hubble Space Telescope


Το τηλεσκόπιο James Webb


Μια νέα εποχή εξερεύνησης του διαστήματος θα εγκαινιαστεί με την εκτόξευση του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, η οποία αναμένεται μέσα στο 2021. Είναι κατασκευασμένο σε μεγαλύτερο μέγεθος από το Hubble, και ικανό να "δει" διαφορετικό είδος φωτός, ξεπερνώντας σύννεφα και σκόνη του διαστήματος. Δεν θα τοποθετηθεί στην τροχιά της Γης, αλλά σε ένα σημείο πέρα από την Σελήνη, περιστρεφόμενο γύρω από τον Ήλιο. Η θέση και τα χαρακτηριστικά του θεωρείται πως θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του σύμπαντος. Βασικό μειονέκτημα που αναδεικνύεται είναι το ότι θα είναι αδύνατο να επισκευαστεί αν παρουσιάσει οποιαδήποτε τεχνική βλάβη, όπως είχε συμβεί με το Hubble.

Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!