Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Η πρώτη φωτογραφία του πλανήτη Γη!

Στις 24 Δεκεμβρίου 1968 οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 8 αντίκρισαν για πρώτη φορά την ανατολή της Γης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η φωτογραφία αυτής της συγκλονιστικής στιγμής άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ο άνθρωπος έβλεπε την όμορφη, μπλε σφαίρα στην οποία κατοικεί! 

Πριν φτάσουμε στην εμβληματική αυτή φωτογραφία, η λήψη της πρώτης εικόνας της Γης από το διάστημα επιτεύχθηκε με την χρήση ενός πυραύλου V-2. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τους Αμερικάνους τον Οκτώβριο του 1946 έφτασε τα 65 μίλια ύψος και με την χρήση ενσωματωμένης φωτογραφικής μηχανής αποτύπωσε ένα κομμάτι της επιφάνειας του πλανήτη. Είκοσι χρόνια αργότερα, το ρομποτικό διαστημόπλοιο Lunar Orbiter 1, το πρώτο που μπήκε σε σεληνιακή τροχιά, απαθανάτισε την Γη από την Σελήνη προσφέροντας μια ασπρόμαυρη εικόνα, και συνδέοντας τα δύο σώματα. 

24 Οκτωβρίου 1946, Λήψη από πύραυλο V-2

23 Αυγούστου 1966, Λήψη από Lunar Orbiter 1

Earthrise, 24 Δεκεμβρίου 1968 Λήψη από Apollo 8 (William Anders)

Το Apollo 8 ήταν η πρώτη επανδρωμένη πτήση που έκανε τον γύρο της Σελήνης. Το διαστημόπλοιο επάνδρωσαν οι αστροναύτες Frank Borman, James Lovell και William Anders με σκοπό να συλλέξουν έγχρωμες φωτογραφίες και πληροφορίες ώστε να πραγματοποιηθεί στην συνέχεια η προσελήνωση. Η φωτογράφηση της Γης δεν ήταν στα ζητούμενα της αποστολής αυτής καθώς τα βλέμματα ήταν αποκλειστικά στραμμένα στην Σελήνη. Μέσα στο σκοτάδι του διαστήματος και πίσω από το γκρίζο σεληνιακό τοπίο αναδύθηκε ο πλανήτης με τα μπλε, καφέ και λευκά χρώματα! Οι αστροναύτες ξαφνιασμένοι από το εντυπωσιακό θέαμα, έστρεψαν τις φωτογραφικές μηχανές στην Γη και ο Anders αποτύπωσε για πρώτη φορά το πως πραγματικά αυτή μοιάζει. 

Αναπαραγωγή της ανατολής της Γης

Η αποστολή Apollo 8 στέφθηκε με επιτυχία και η φωτογραφία της Γης μετατράπηκε σε σήμα κατατεθέν της. Ονομάστηκε Earthrise (Ανατολή της Γης) και παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ενθουσιασμό και συγκίνηση. Η εικόνα του αιωρούμενου πλανήτη μας στο αχανές διάστημα άλλαξε τον τρόπο που η ανθρωπότητα έβλεπε την ύπαρξή της και το περιβάλλον. Είναι μια φωτογραφία μέσα στην οποία υπάρχουμε όλοι, μια απόδειξη πως στην πραγματικότητα ζούμε όλοι μαζί σε ένα ''σπίτι''. Σύμφωνα με τον φωτογράφο Galen Rowell, είναι "η φωτογραφία με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιρροή που έχει τραβηχθεί ποτέ", ενώ θεωρείται πως η συνειδητοποίηση της θέσης της Γης στο σύμπαν αποτέλεσε την απαρχή της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης για τον άνθρωπο. 


                                       
Στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που δημιουργήθηκε από το National Geographic για τα πενήντα χρόνια από την ημέρα λήψης της φωτογραφίας ο Anders αναφέρει: ''Μας έστειλαν να εξερευνήσουμε το φεγγάρι, και αντίθετα ανακαλύψαμε την Γη''. 


The Blue Marble, 7 Δεκεμβρίου 1972, Λήψη από Apollo 17

Μια πιο σαφής εικόνα της Γης αποτυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 1972 από απόσταση περίπου 29.000 χιλιομέτρων. Ελήφθη από το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Apollo 17 στο δρόμο του προς τη Σελήνη και είναι μία από τις πιο συχνά αναπαραγόμενες εικόνες στην ιστορία. Δείχνει την Γη από την Μεσόγειο μέχρι την Ανταρκτική. Αποτυπώνεται ο πάγος του Νοτίου Πόλου, η Αραβική Χερσόνησος, η Μαδαγασκάρη και σχεδόν ολόκληρη η ακτογραμμή της Αφρικής είναι ορατή, ενώ η Ασία βρίσκεται στον ορίζοντα. Η εικόνα είναι μια από τις λίγες που δείχνουν σχεδόν πλήρως φωτισμένη την Γη, καθώς οι αστροναύτες είχαν τον Ήλιο πίσω από το διαστημόπλοιο. Η φωτογραφία ονομάστηκε The Blue Marble (Μπλε Χάντρα).


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!