Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Η εντυπωσιακή μεταμφίεση των χταποδιών!

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν το καμουφλάζ για την προστασία τους, καταφέρνοντας να γίνουν σχεδόν αόρατα. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το χταπόδι, το οποίο εντυπωσιάζει με την ικανότητα του να μεταμορφώνεται με ταχύτητα και ακρίβεια και να περνά απαρατήρητο στα υπόλοιπα πλάσματα του βυθού!

Για να μπορέσουν να μεταμφιεστούν τα χταπόδια χρησιμοποιούν εξειδικευμένα χρωματοφόρα κύτταρα, τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα τους, και περιέχουν πολύχρωμες χρωστικές ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα κύτταρα περιέχουν έναν θύλακα με μαύρη, κίτρινη, κόκκινη, καφέ ή πορτοκαλί χρωστική ουσία, συνδέονται με μικρούς μυς και ενεργοποιούνται μέσω σημάτων του νευρικού συστήματος. Για να αλλάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση, τα χταπόδια κάνουν τους θύλακες χρώματος μεγαλύτερους ή μικρότερους με το τέντωμα ή τη χαλάρωση των μυών τους. 

Επιπλέον, τα χταπόδια είναι ικανά να αλλάζουν και υφή μέσω των μυών, ώστε να ταιριάζουν με το περιβάλλοντος τους και να αποκτούν αιχμές και εξογκώματα παίρνοντας την μορφή στοιχείων του βυθού, όπως βράχοι, φύκια και κοράλλια. Η εναλλαγή πραγματοποιείται μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα και με μεγάλη ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Η ακριβής μέθοδος για τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουν το χρώμα και την μορφή του περιβάλλοντος παραμένει άγνωστη. 

Το καμουφλάζ είναι ένας από τους ισχυρότερους μηχανισμούς άμυνας για τα χταπόδια, μαζί με την εκτόξευση μελάνης, καθώς τα βοηθά να αποφεύγουν επίδοξους θηρευτές. Παράλληλα τα εξυπηρετεί και στην δική τους αναζήτηση τροφής, καθώς βοηθά στο να πλησιάζουν θηράματα που στην συνέχεια κυνηγούν. Τέλος, τα χταπόδια χρησιμοποιούν την αλλαγή χρώματος και για την επικοινωνία και την προειδοποίηση άλλων χταποδιών για τυχόν κινδύνους, συνήθως δίνοντας στο δέρμα τους ένα μοτίβο που τους κάνει να ξεχωρίζουν. 



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το είδος Mimic Octopus (Thaumoctopus mimicus) και το εντυπωσιακό καμουφλάζ που είναι ικανό να πραγματοποιήσει. Αντί να αναμειγνύεται με τον βυθό, αλλάζει χρώμα δέρματος και κινεί τα πλοκάμια του για να μεταμφιεστεί σε άλλα θαλάσσια πλάσματα, όπως μέδουσες, χέλια, πλατύψαρα και θαλάσσια φίδια. Διαθέτει ευρύ φάσμα ζώων που μπορεί να μιμηθεί, και όταν μεταμφιέζεται για αμυντικούς λόγους υιοθετεί την εμφάνιση και τη συμπεριφορά δηλητηριωδών πλασμάτων για να γίνει ανεπιθύμητο σε πιθανούς θηρευτές. Το είδος εμφανίζεται στον Ινδικό και το Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και ανακαλύφθηκε μόλις το 1998 στα ανοικτά των ακτών του Sulawesi, στην Ινδονησία.



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!