Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ταξιδεύοντας στην Χαλκιδική: Θάλασσα, βουνό και ιστορία

Η Χαλκιδική αποτελεί το διασημότερο τουριστικό θέρετρο της βορείου Ελλάδος. Ως αγαπημένος προορισμός όλων των Θεσσαλονικέων αλλά και φανατικών επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι παραλίες της ''βουλιάζουν'' κάθε καλοκαίρι. Η μοντέρνα Κασσάνδρα, η άγρια Σιθωνία, η γραφική Βόρεια Χαλκιδική και ο ιερός Άθως προσφέρουν μια εναλλακτική για κάθε γούστο και καθιστούν την Χαλκιδική αληθινό παράδεισο! Πίσω από τον πολύβουο, τουριστικό προορισμό κρύβεται μια δεύτερη, παραδοσιακή, λαογραφικά και περιβαλλοντικά πολύτιμη Χαλκιδική με θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης. 


Οι δυνατότητες διαμονής ποικίλουν από πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ξενώνες και campings. Από τα 3 πόδια της Χαλκιδικής, όπως συνήθως αναφέρονται οι χερσόνησοι της, η Κασσάνδρα είναι το κοντινότερο προς την Θεσσαλονίκη, εξ’ ου και το πιο πυκνοκατοικημένο και πολυσύχναστο, προσφέροντας ατελείωτη διασκέδαση στους τουρίστες. Η Σιθωνία, που βρίσκεται στην μέση, αποτελεί πόλο έλξης για φυσιολάτρες που επιζητούν τον συνδυασμό πεύκων και κυμάτων, αφού η ακτογραμμή των πεντακάθαρων θαλασσών της καλύπτεται από δάση. Στην Βόρεια Χαλκιδική θα βρει κανείς παραδοσιακούς οικισμούς με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, καθώς από την αρχαιότητα λόγω της ευαλωτότητας των ακτών σε επιθέσεις, οι μόνιμοι κάτοικοι κατά βάση έμεναν στην ενδοχώρα. Το Άγιον Όρος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους θρησκευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η μοναστική κοινότητα είναι προσβάσιμη μόνο σε άντρες, ενώ οι γυναίκες αξίζει να επισκεφτούν την Μονή Ζυγού, ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι που βρίσκεται ακριβώς έξω από τα σημερινά όρια. 

Καλλιθέα, Κασσάνδρα


Καβουρότρυπες, Σιθωνία


Αρναία, Δήμος Αριστοτέλη


Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος


Η θάλασσα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στα πόδια της Χαλκιδικής, με 600 χιλιόμετρα εντυπωσιακών ακτών. Σύμφωνα με το Διεθνές Πρόγραμμα ''Γαλάζια Σημαία'', το οποίο αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής αποτελεί διαχρονικά μία από τις περιοχές με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στην Ελλάδα. Οι παραλίες της εκτείνονται σε διαφορετικούς κόλπους:

  • τον Θερμαϊκό με δεκάδες σημεία ξεκινώντας από την Νέα Ηράκλεια και κατηφορίζοντας σε ολόκληρη την Κασσάνδρα,
  • τον Τορωναίο που προσφέρει επίσης πληθώρα επιλογών τόσο στην Κασσάνδρα όσο και στην Σιθωνία, 
  • τον Κόλπο του Αγίου Όρους στον οποίο είναι προσβάσιμες οι παραλίες της Σιθωνίας, του νησιού της Αμμουλιανής και ενός τμήματος μέχρι την Ουρανούπολη καθώς οι παραλίες του Αγίου Όρους εξαιρούνται από το πρόγραμμα, 
  • τον Κόλπο της Ιερισσού όπου πιστοποιούνται οι παραλίες της Ιερισσού και των Νέων Ρόδων, μετά την αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία Στρατωνίου το 2017,
  • και τον Στρυμονικό με την Ολυμπιάδα, αλλά και παραλίες όπως αυτές του Σταυρού και των Νέων Βρασνών που αν και δεν ανήκουν γεωγραφικά στην Χαλκιδική αποτελούν την συνέχειά της.

Το γαλάζιο χρώμα των θαλασσών, συμπληρώνει αρμονικά το πράσινο, δασωμένο βουνό του Χολομώντα, προσφέροντας στους επισκέπτες εξαιρετικές διαδρομές για περπάτημα, με φαράγγια, ποτάμια και σπηλιές. Τα δάση της Ορεινής Χαλκιδικής είναι κατάφυτα, με πεύκα, έλατα, δρύες, οξιές, καστανιές, βελανιδιές, και φιλοξενούν πλούσια πανίδα. Χάρη σε αυτά, ο επισκέπτης θα βρει μια πληθώρα αγνών, παραδοσιακών προϊόντων που αξίζει να δοκιμάσει. Το λάδι και οι ελιές της Χαλκιδικής ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους. Οι 6.500 χαλκιδικιώτες μελισσοκόμοι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι, ενώ στην τοπική αγορά μπορεί να βρει κανείς και την μουντοβίνα, ένα ούζο από μέλι που παράγεται μόνο στην Χαλκιδική. Τοπικοί συνεταιρισμοί στα χωριά της Βορείου και Ανατολικής Χαλκιδικής παράγουν και παραδοσιακό τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, μαρμελάδες, τυροκομικά προϊόντα και άλλα.

Χολομώντας

Μακραίωνη είναι και η μεταλλευτική δραστηριότητα στα βουνά της Χαλκιδικής. Εδώ και δεκαετίες, με εντάσεις μέχρι και σήμερα, τα μεταλλεία έχουν γίνει θέμα σοβαρής διαμάχης ανάμεσα στους κατοίκους, από την μία πλευρά με υπέρμαχους των εργασιακών ευκαιριών που προσφέρονται από τις εξορύξεις, οι οποίοι υπερασπίζονται και την δυνατότητα της μεταλλευτικής περιήγησης για τους επισκέπτες και από την άλλη πλευρά με κατοίκους που προβάλλουν την περιβαλλοντική επικινδυνότητα των πρακτικών αυτών λόγω καθιζήσεων, αποβλήτων και αντικτύπου στην τουριστική ανάπτυξη. 

Οι λάτρεις της ιστορίας θα ανακαλύψουν επίσης θαυμάσια σημεία στην Χαλκιδική. Ξεκινώντας από το Σπήλαιο των Πετραλώνων όπου βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων περίπου 700.000 ετών και διαθέτοντας σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η αρχαία Όλυνθος και η αρχαία Άκανθος, αλλά και λαογραφικά μουσεία σε διάφορα χωριά. Η Χαλκιδική, και συγκεκριμένα τα Αρχαία Στάγειρα, υπήρξε επίσης και γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη. Σήμερα στο χωριό υπάρχει το Άλσος του Αριστοτέλη, το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής που φιλοξενεί το άγαλμα του σταγειρίτη φιλόσοφου, καθώς και πρωτότυπα, διαδραστικά όργανα με αναφορές στο έργο του.

Σπήλαιο Πετραλώνων


Ψηφιδωτό στην Αρχαίο Όλυνθο


Άλσος Αριστοτέλη


*Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την Χαλκιδική
https://archive.ert.gr/75266/
https://archive.ert.gr/69236/

*Περισσότερες πληροφορίες για δραστηριότητες θα βρείτε στο
https://gohalkidiki.com/