Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ερμηνεύοντας με κυριολεξία κάθε λέξη αυτής της φράσης συμπεραίνουμε ότι δεν μπορεί ένα άτομο να μπει δεύτερη φορά σε ένα ποτάμι. Σε κάθε επόμενη φορά, τόσο το άτομο, όσο και τα νερά του ποταμού, θα έχουν αλλάξει. 

Με την απλή αυτή παρατήρηση και την διάσημη φράση
Τα πάντα ρει’ (φράση που στην πραγματικότητα δεν έγραψε ο ίδιος, αλλά ο Πλάτωνας αναφερόμενος σε αυτόν), ο προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος διατύπωσε την νόμο της αέναης κίνησης αναδεικνύοντας τις μεταβολές ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της φύσης. 



Τα πάντα λειτουργούν σε κίνηση και κάθε στιγμή είναι μοναδική σε απόλυτο βαθμό. Όλα στην φύση βρίσκονται σε σύγκρουση, η οποία είναι ουσιώδης για τη ζωή και την εξέλιξη. Αυτή η ροή γεννά και καταστρέφει τα πάντα ως μια ατελείωτη αλλά και αρμονική πάλη αντίθετων αρχών. 

Το κακό είναι τόσο απαραίτητο όσο και το καλό. Η αρχή και το τέλος σε έναν κύκλο ταυτίζονται. Ο κατήφορος και ο ανήφορος είναι ο ίδιος δρόμος από άλλη πλευρά. Η χόρταση ακολουθεί την πείνα, η ανάπαυση την κούραση, η υγεία την αρρώστια, η μέρα τη νύχτα, ο πόλεμος την ειρήνη. Χωρίς αυτό το ασταμάτητο παιχνίδι μεταξύ των αντιθέσεων, ο κόσμος θα σταματούσε να υπάρχει. 

Μπορεί η αδράνεια να αναζητά το μόνιμο και το σταθερό, αλλά σε όλες τις μεταβολές, τις αλλαγές και τις αντιθέσεις, ο Ηράκλειτος έβλεπε την ενότητα και την ολοκλήρωση. 



Αυτή η σύλληψη της αλληλουχίας των αντιθέτων και η υπέρβαση των πλασματικών διλημμάτων αποτελεί και την σημαντικότερη παρακαταθήκη του. Την επόμενη φορά που θα μπεις σε ένα ποτάμι, κράτησε καλά την ανάμνηση του νερού και του εαυτού σου. Φέρε την ξανά στο νου την επόμενη φορά που θα μπεις στα ‘ίδια’ νερά. Ίσως την αλλαγή στο ποτάμι να μην μπορείς να την διακρίνεις –όσο και αν θεωρητικά αντιλαμβάνεσαι ότι ισχύει. Ψάξε καλύτερα για την αλλαγή στον εαυτό σου.


Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like και Share!