Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Που βρισκόμαστε στο σύμπαν;

Ο καθένας από εμάς στην διάρκεια της ζωής του αποκτά- συνειδητά ή ασυνείδητα- μια κοινωνική ταυτότητα η οποία επεκτείνεται αναλογικά με τις ομάδες που ανήκουμε γεωγραφικά. Είμαστε μέλη μιας οικογένειας, κάτοικοι μιας πόλης, πολίτες μιας χώρας, άνθρωποι μιας ηπείρου. Ωστόσο, αν επεκτείνουμε την κλίμακα και νιώσουμε πλάσματα της Γης και ούτω καθεξής, σε πόσους ακόμα ομόκεντρους κύκλους μπορούμε να μπούμε;

Η Γη αποτελεί έναν από τους εννιά πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Συγκεκριμένα τον τρίτο κατά σειρά σε απόσταση από τον Ήλιο, και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε μάζα. 

Τα ηλιακά συστήματα αποτελούν τους αστέρες και ομαδοποιούνται σε συστάδες δημιουργώντας διαστρικές γειτονιές. Η δική μας ‘γειτονιά’ ανήκει στην Τοπική Φυσαλίδα, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον βραχίονα του Ωρίωνα.

Το ηλιακό σύστημα μας εντάσσεται στον γαλαξία Milky Way και αποτελεί έναν μεσαίου μεγέθους αστέρα, ανάμεσα στα 200 έως 400 δισεκατομμύρια ακόμα που περιλαμβάνει ο γαλαξίας μας, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 27.000 ετών φωτός από το κέντρο του.

Ο Milky Way με την σειρά του, ο οποίος έχει την μορφή νεφελώματος, μαζί με άλλους 46 γαλαξίες, με κοντινότερους αυτόν της Ανδρομέδας και αυτόν του Τριγώνου, συγκροτούν μια γαλαξιακή Τοπική Ομάδα. 

Περίπου 100 γαλαξιακές ομάδες δημιουργούν το υπερσμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκουμε, με επίκεντρο το σμήνος της Παρθένου.


Εκατομμύρια υπερσμήνη συγκροτούν το Σύμπαν… και από εκεί και πέρα το άγνωστο.



Με απλά λόγια, κατοικούμε σε ένα μικρό πλανήτη, ενός μεσαίου ηλιακού συστήματος και εντός ενός από τα εκατομμύρια γαλαξιών που υπάρχουν. Το άπειρο δεν είναι μια έννοια που εύκολα μπορεί να χωρέσει και να κατανοήσει το ανθρώπινο μυαλό, καθώς  το αντιλαμβανόμαστε μόνο σαν χάος. Ποιος μπορεί όμως να μαντέψει τι έχουμε ακόμα να μάθουμε για αυτό; 



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like & Share!