Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Η τεχνολογική εξέλιξη αλλάζει τη ζωή μας! Θυμάσαι λίγα χρόνια πριν;

Περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε. Το καταλαβαίνουμε μακροπρόθεσμα αλλά όχι καθημερινά. Αλλάζουμε όμως. Μαζί μας αλλάζει όλη η κοινωνία, οι πόλεις μας, οι άνθρωποι μας… ΤΑ ΠΑΝΤΑ…

Δεν μπορείς να μπεις 2 φορές στο ίδιο ποτάμι  απλώς παρακολουθείς την εξέλιξη.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω κάποιες σχετικά πρόσφατες «τεχνολογικές εξελίξεις» που έφεραν τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας και θα γράψω δυο λόγια τι θυμάμαι πριν από αυτές. Προφανώς ο καθένας, ανάλογα με την ηλικία του, έχει διαφορετικές μνήμες!


Σίγουρα όλοι θα έχετε να προσθέσετε πολλά πολλά ακόμη. Θα χαρούμε να τα δούμε στα σχόλια σας στην αντίστοιχη ανάρτηση στο Facebook. Εγώ θα κάνω απλά την αρχή!


Η τηλεόραση: Στην αρχή είχαν λίγοι ευκατάστατοι.
Αν και δεν πρόλαβα αυτήν την αρχή μπορώ εύκολα να θυμηθώ τις παλιές τηλεοράσεις. Εκείνα τα τεράστια ασήκωτα κουτιά. 
Πολλές φορές που παρουσίαζαν κάποιο τεχνικό πρόβλημα με μια – δυο σφαλιάρες το λύναμε! Κάθε απόγευμα οι ειδήσεις είχαν την τιμητική τους σχεδόν σε όλα τα σπίτια. 
Δεν θα αναφερθώ σε ρετρό προγράμματα, πρόσωπα κλπ γιατί η παράγραφος δεν θα τελειώσει ποτέ!

Τα κινητά τηλέφωνα: Επίσης στην αρχή δεν μπορούσε να αποκτήσει οποιοσδήποτε. 

Μέχρι τότε... μόνο τα σταθερά (το πριν από τα σταθερά δεν το πιάνω) και κάποια στιγμή τα καρτοτηλέφωνα. 
Έξι νούμερα για Θεσσαλονίκη και επτά για Αθήνα. Ο κωδικός έμπαινε μόνο όταν τηλεφωνούσαμε σε άλλη πόλη. Όπου η χρέωση των υπεραστικών κλήσεων ήταν τρομακτικά τεράστια!
Ο ΟΤΕ, μονοπώλιο και δημόσιος είχε πολλούς πελάτες δυσαρεστημένους αλλά πολλούς υπαλλήλους ευχαριστημένους. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ζούμε τώρα. Λες και δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι! Άλλη κουβέντα αυτή… Ας μην ξεφεύγω!
Οι συσκευές στην αρχή είχαν κάτι σαν ρόδα με την οποία επέλεγες τα νούμερα που θα καλέσεις. Τα ψηφιακά ήρθαν λίγο αργότερα. Για κάποιον λόγο που δεν κατάλαβα ποτέ, όταν η γραμμή είχε πρόβλημα λέγαμε «πάτα το 0». Αν έφτιαχνε ή όχι πραγματικά αδυνατώ να θυμηθώ… 
Εννοείται πως πάντα υπήρχε κάποιος στην οικογένεια να φωνάζει «κλείσε θα μας παίρνουν τηλέφωνο και θα μιλάει» ή «τελείωνε θέλω να πάρω τηλέφωνο» με τους μπαμπάδες ως συνήθως να λένε επικριτικά στην υπόλοιπη οικογένεια «το τηλέφωνο δεν είναι σκουλαρίκι». 
Η αναγνώριση κλήσεων ήρθε αρκετά αργότερα, οπότε ένα από τα αγαπημένα χόμπι της νεολαίας ήταν οι «φάρσες».

Το ίντερνετ: Τι είναι αυτό; Ούτε καν η λέξη δεν ήταν ευρέως γνωστή. 

Θυμάμαι οι πρώτες γραμμές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους από το 1995 και μετά. Δράμα η κατάσταση... Όσο ήσουν συνδεδεμένος στο διαδίκτυο η τηλεφωνική γραμμή ήταν κατειλημμένη. Επίσης… έγραφε ο λογαριασμός. Κι αν δεν ήσουν αρκετά προσεκτικός στην περιήγησή σου, μπορεί να σου ερχόταν ένας λογαριασμός του ΟΤΕ με έναν ετήσιο ή και περισσότερο μισθό ως οφειλή. Νήσοι Παπούα κλπ έγραφε ο αναλυτικός… Άσε που για ανοίξεις μια φωτογραφία ήθελε γαϊδουρινή υπομονή. Βέβαια το Mirc ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον!

Video Games: Δεν θα αναφερθώ σε υπολογιστές και κονσόλες που εξακολουθούν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Πριν το Ατάρι υπήρχε κάτι άλλο;;

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές & εκτυπωτές: Κι όμως… δεν έχουν πολλά χρόνια που μπήκαν σε όλα τα σπίτια. Για λάπτοπ το αφήνουμε… Οι υπολογιστές έβαλαν πολλές ενότητες της ζωής μας «στο αρχείο». Φυσικά και τις αγαπημένες μας γραφομηχανές!



Σου άρεσε το άρθρο που διάβασες; Κάνε Like και Share!